Καλάθι αγορών Το καλάθι είναι άδειο
0

Μείνετε συντονισμένοι και σύντομα θα ενεργοποιηθεί η επόμενη μεγάλη μας προσφορά!

YOUR BOUTIQUE OFFERS

Δημοσιεύτηκε Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014 10:09:00

Δυσκοιλιότητα και όμως αντιμετωπίζεται!

Δυσκοιλιότητα και όμως αντιμετωπίζεται!
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Οι κακές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το άγχος είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σ’ αυτό το πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Οι κακές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το άγχος είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σ’ αυτό το πρόβλημα. Η συσχέτιση της δυσκοιλιότητας με καρκίνο του εντέρου, χολόλιθους, αιμορροΐδες φανερώνει την ανάγκη για την αντιμετώπιση της.

 

Τι είναι όμως δυσκοιλιότητα; Είναι η καθυστέρηση της εξόδου των κοπράνων από το έντερο. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις για τις οποίες η κένωση δεν είναι πλήρης ή ο όγκος των κοπάνων είναι πολύ μικρός. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι φυσιολογικό θεωρείται από μια κένωση κάθε δεύτερη ημέρα έως και 2 με 3 κενώσεις  την ημέρα.

Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στη δυσκοιλιότητα είναι αρκετές. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η χαμηλή κατανάλωση σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δρουν αυξάνοντας των όγκο των κοπράνων και διατηρούν τη χλωρίδα του εντέρου με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του. Ακόμη, η χαμηλή κατανάλωση νερού οδηγεί σε δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί  στο παχύ έντερο πραγματοποιείται προσρόφηση νερού ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Έτσι, αν δεν καταναλώνεται αρκετό νερό μειώνεται σημαντικά ο όγκος των κοπράνων και κατά συνέπεια η κένωση του εντέρου γίνεται πιο δύσκολη. Η αναβολή της αφόδευσης για διάφορους λόγους, όπως εργασιακούς, μπορεί να
προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Όμοια, η αλλαγή περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με μια εκδρομή, μπορεί να δημιουργήσει το ίδιο πρόβλημα. Βέβαια, η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικές καταστάσεις, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μεγάκολο κ.α., σε χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως κοδεϊνη, αντιχολινεργικά και συμπληρώματα σιδήρου, ενώ πολύ συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Πάντως καλό είναι αν δημιουργηθεί δυσκοιλιότητα χωρίς κάποιο εμφανή λόγο και επιμένει  να απευθυνόμαστε στο γαστρεντερολόγο.

Τι μπορεί να γίνει όμως για την αποφυγή και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας; Με βάση τα παραπάνω η απάντηση γίνεται φανερή. Αρχικά  θα βοηθούσε η υιοθέτηση ενός σωστού διαιτολογίου  που να παρέχει την αναγκαία ποσότητα σε φυτικές ίνες ,υπολογίζεται 20 με 35 γραμμάρια την ημέρα (ακολουθεί  πίνακας με τις σπουδαιότερες πηγές φυτικών ινών και την περιεκτικότητα τους σε αυτές).
Ακόμη, η πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας νερού, περίπου οκτώ με  δέκα ποτήρια την ημέρα, είναι ωφέλιμη. Από την άλλη, η κατανάλωση  των γευμάτων σε τακτικές ώρες βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικά το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα μπορούν να ρυθμίσουν την κένωση του εντέρου καθώςτο αίσθημα για αφόδευση είναι ισχυρότερο μετά την κατανάλωση τους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός πρέπει να αδειάσει το περιεχόμενο του εντέρου ώστε να εισέλθει η καινούρια τροφή και να πραγματοποιηθεί η πέψη. Πολύ ευεργετικές επιδράσεις έχει και η άσκηση αφού με αυτή αυξάνονται οι περισταλτικές κινήσεις και κατά συνέπεια διευκολύνεται η αφόδευση. Τέλος, άμεση βοήθεια μπορούν να δώσουν τα διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι πραγματικά ανάγκη. Η μεγάλη χρήση τους δημιουργεί τον κίνδυνο να συνηθίσει ο οργανισμός και μακροπρόθεσμα να είναι αναγκαία για την λειτουργία του εντέρου.

Η δυσκοιλιότητα λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να υιοθετήσουμε ένα υγιεινότερο και ποιοτικότερο τρόπο ζωής.

Πηγές φυτικών ινών και η περιεκτικότητα τους

Τροφές Ποσότητα

Φυτικές Ίνες

(γραμμάρια)

All Bran ½  φλ.τσαγιού 8,5
Δαμάσκηνα, ξερά 3 3
Μαρούλι 1  φλ.τσαγιού 0,8
Πορτοκάλι 1 μέτριο 2,6
Σταφίδες ¼  φλ.τσαγιού 3,1
Φασόλια ½  φλ.τσαγιού 7,3
Ψωμί ολική αλέσεως 1 φέτα

1,4

 

Συγγραφέας Αθηνά Μωραΐτη-Χατζηθάνου Γράφτηκε στις: 25 Σεπτεμβρίου 2014 

ΤΟ PHARMACY ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Εγγραφή μέλους

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα εγγραφής στο site μας.

Έχετε ήδη λογαριασμό; Ξεχάσατε το password σας;
Νέος κωδικός

Πληκτρολογήστε το email που χρησιμοποιήσατε για τη δημιουργία του λογαριασμού σας. Θα σας αποσταλεί μήνυμα με το νέο password.

Έχετε ήδη λογαριασμό; Δημιουργία νέου λογαριασμού